UPPBINDNING frågor&svar
#Horsemanshipiutveckling
17015994_1061751487263682_3648260782295621540_o

”Hej! Jag har en foderponny som jag behöver lite tips om, då han inte kan stå uppbunden. Han är 11år och kommer från Irland, där vi tror någonting gått snett då han ofta är stressad. Han får panik om han blir uppbunden, vilket gör att det inte riktigt går att lasta honom, heller inte ställa upp honom i stallgången vid t.ex mockning, skötsel osv.
Från den punkt att han inte kan backa mer, så börjar han slänga sig bakåt och får panik vilket endast manar på tills man släpper loss honom.
Har ni några tips på hur man lär honom att det är okej att vara uppbunden och att det inte är farligt?”

Tråkigt att höra att din häst har så svåra problem med uppbindningen! Tyvärr ett ganska vanligt problem, många hästar har svårt att hantera klautrofobiska situationer, speciellt i samband med tryck.

Detta problem är som flera andra problem rätt KOMPLEXT och det låter som att ponnyn har problem i ganska många olika situationer. Det visar oss att den ännu inte är bekväm i vår mänskliga omgivning, den har inte lärt sig hur den ska agera och hantera sina känslor och går istället på överlevnadsinstinkt. Detta gör i sin tur att den reflexmässigt går emot trycket den känner i nacken när den är uppbunden. Den är inte tillräckligt bekväm med att stå still och även sitta fast utan att kunna ta sig därifrån när dess liv kan stå på spel. Kom ihåg att hästar är inte rädda för att skada sig, de är rädda för att dö – för att bli uppätna. Därför blir reaktionen så stark och ibland så våldsam att hästen skadar sig. Detta problem är potentiellt väldigt FARLIGT för både ponnyn och människorna i närheten!

När hästar inte lär sig ha förtroende vid uppbindningen från början, kan det tyvärr ofta ge traumatiska minnen. Vi tränar sällan på att få våra hästar LUGNA och förstående samtidigt som hästar i många fall kan behöva lära sig att behärska sig själva och sina känslor. Utan att för den delen bli mer klaustrofobiska, stressade och utföra stereotypiska beteenden.

Lösningen på detta problem är därför uppdelat i flera olika delar.
Först måste vi hitta var hästen är AVSLAPPNAD och kan stå still och sova. Förhoppningsvis är detta i hagen, men kan den slappna av med människans närvaro?

När den kan det, vill vi hitta olika sätt att få fram hästens nyfikenhet, belöna och förstärka alla försök den gör till att på EGET bevåg våga undersöka omgivningen. Den blir då automatiskt modigare och så småningom mer bekväm med allt i omgivningen. Fortsätta med detta hela vägen in i stallet och se om vi kan utföra en avslappningsövning på gången där vi vill att hästen ska kunna stå på egen hand.

Ett ovanligt men roligt sätt att träna uppbindning är att faktiskt börja med att lära hästen stå på en tex en matta. Vi får då stegvis lära hästen att stå still och stå kvar på denna matta. Göra mattan till en trevlig plats där det är belönande att stå kvar lugnt och stilla. Hästen kan då automatiskt börja träna på sin SJÄLVBEHÄRSKNING och försöka stå still även när det kanske händer något som gör den lite orolig.

Sedan behöver själva uppbindningen tränas för sig, på ett ställe där hästen redan är mycket bekväm. Med hjälp av den tidigare belönade NYFIKENHETEN kan vi lära hästen att nu för tiden betyder tryck i nacken något positivt. Något som leder till en sak som hästen tycker om att undersöka och vet att den också får belöning för.

När hästen kan stå stilla i lugn och ro, FÖRSTÅR trycket i nacken och är nyfiken och glad i att lära sig nya saker, då kan vi lära hästen att svara på trycket i nacken även när det händer saker omkring eller när den är i transporten. Lite i taget för den vänja sig vid olika läskiga saker och på så sätt bli modigare och lugnare i situationer som annars har varit stressiga för den. Här är det avgörande att presentera allt i lagom doser så hästen kan behålla sitt VÄLMÅENDE under hela tiden!

Det är viktigt att inte fokusera på problemet, utan fokusera på ORSAKEN istället. I detta fallet en osäker och spänd häst som på grund av det har dåliga minnen av att sitta fast!

————————————————————————————
Horsemanship i Utveckling är ett samarbete mellan:
Anne Dirksen www.annedirksen.se och
Joanna Nieznaj www.forstadinhast.nu