VÅGA BRYTA DINA REGLER OCH MÖNSTER!16105888_1016951485077016_3701909739734120850_n

Många gånger har vi förutbestämt, långt i vårt undermedvetna att någonting kommer vara svårt, svårare, jobbigt, hårt, tråkigt eller omöjligt!

Men duktiga som vi är gör vi det ändå. Vi kanske till och med följer våra oskrivna regler. En typiskt sådan regel är – gör övningen lika många gånger åt både höger och vänster sida. Upprepa gärna fler gånger på den ”svaga/svåra” sidan. En annan regel kan vara att du inte får sluta förrän det gått bra, hästen får inte stanna, du får inte hoppa av för då vinner hästen, du måste få hästen att gå förbi läskiga saker, ge aldrig godis ur handen, låt hästen aldrig äta gräs, du måste alltid gå på vänster sida, ja listan kan göras lång av både allmänna men också våra egna regler.

Vi vill ha liksidiga och smidiga hästar som går bra åt både höger och vänster. Men hur många gånger blir det målet snarare ett måste som blir ett tvång, som vi redan innan vi testat har en tung och negativ känsla inför? Har du funderat på vad som händer i din hjärna och framförallt i din kropp när du tvingar dig att göra det som inte känns bra? Hur tar du i tygeln eller lägger an skänkeln när du ska göra uppgiften på den svåra sidan? Hur är din andning och vad hände med ditt leende, biter du ihop käkarna?

Den svåra sidan eller den där övningen blir ännu svårare när vi ökar på trycket, både på vår häst och men framförallt på oss själva. ”Jag måste” – gör det hela mycket svårare och mycket jobbigare än vad det är från början. För våra spänningar växer, kontakten med vår häst försvinner, vi förlorar vårt självförtroende, hästen förlorar tilliten till oss, vi förlorar tron på att det är möjligt och i slutändan faller allt ihop istället för att bindas samman.

Känns det svårt?! Gå till din lättare sida, gör något som ökar ditt självförtroende. Le och ha roligt igen! Testa sedan den andra sidan oskyldigt utan några förväntningar eller regelverk på att det måste vara på ett visst sätt, göras ett visst antal gånger eller gå lika bra som den andra sidan/som det gick igår (”han gjorde ju rätt förra veckan!”) Ge dig an uppgiften för att öka er medvetenhet, kontakt och känsla, inte förlora dem bland alla måsten.

Våga utmana dina mönster, sluta tvinga dig själv och våga bryta dina regler för att testa och se om du och din häst får en mjukare och mer positiv tillvaro. Vi lovar, det kommer inte göra din häst starkare på ena sidan, det kommer att göra er svaga sida lättare!

#Horsemanshipiutveckling
______________
Joanna Nieznaj – forstadinhast.nu
Anne Dirksen- Hästinstruktör -annedirksen.se