#horsemanshipiutveckling 16473325_1035506649888166_8428055802040503034_n
Oavsett vilket träningssätt (positiv eller negativ förstärkning) man använder, kan det baseras i behovet av att kontrollera någon annan. Faktum är att ridning för många handlar om att kontrollera det där stora djuret.

Vad baseras då vårt kontrollbehov på?
Allra oftast har vi sett dessa två enkla svar
Rädslan – för vad hästen kan göra
Rädslan – för vad hästen INTE kommer att göra

Varför är vi rädda? Om vi inte är rädda borde behovet av kontroll försvinna?

Det kan ha varit skräckinjagande att sitta på en häst som blivit rädd för ……………….. (vilket ord tänkte du på?)
Detta stora djur kan känna en liten, liten fluga närma sig dennes kropp samtidigt som den kan höra ett djur så långt bort att det är omöjligt för oss att veta vad det är. Lika mycket som hästen är medveten om sin omgivning, i fjärran som nedanför hovarna, lika medveten är den om människan som står bredvid den, eller inte minst sitter på den.

Hästarna kan se skillnad på om du står still för att du är rädd, eller om du står still och njuter av stunden. Det pratas mycket inom horsemanship om att kommunicera genom sitt kroppsspråk till hästen. Faktum är att vårt kroppsspråk påverkas av våra känslor och våra tankar. Det är därför vi fått uppleva att hästar kan läsa våra tankar.

– ”Jag hann aldrig ge galoppskänkeln innan hästen redan galopperade”.

Om du är arg och ber om något är ditt kroppsspråk annorlunda från om du är lugn och ber om något. Likaså kommer hästen att veta om det är något du är RÄDD för att den ska göra för att all din trankekraft kommer att skapa en bild av detta scenario. Din känsla kommer att förändras och även din kropp. Det kan vara allt ifrån tanken på att den INTE kommer gå in i transporten, som att den KOMMER ATT lämna dig om den är lös, eller INTE stanna om du inte har bett på. Tankar som är fast beslutna på att utföra en viss övning eller gå åt ett visst håll för också med sig en massa spänningar hos dig. Så det stämmer när folk säger att man inte ska vara rädd när man rider, för hästen kan känna av det. Kanske inte för att den har ett sjätte sinne, utan helt enkelt för att rädslan förändrar dig och dina tankar.
Känn efter en gång till nästa gång du säger ”Jag är inte rädd” eller ”Jag är inte spänd” eller ”Jag är avslappnad”. För din häst kommer att visa dig (och din instruktör) sanningen.

Tänk på vad du tänker nästa gång du vill ha mer kontroll.

Joanna – forstadinhast.nu
Anne Dirksen- Hästinstruktör -annedirksen.se