GodisMONSTER Del 216684236_10154583909418075_6072736476940430734_n
#Horsemanshipiutveckling

Ni minns blogginlägget från förra veckan om godisMONSTER?
Låt oss titta närmare på detta med att lära sin häst att uppföra sig kring godiset.

Om hästen bara kan se ETT sätt att få sin godis, och om detta sätt är att springa över dig och ta för sig i buffén, ja då kommer den naturligtvis att göra just det. Men om det finns ett alternativ där hästen inte behöver göra mer än att stå stilla och slappna av, och då kommer godiset serveras till honom, då kommer han hellre vilja göra det! När vi har skapat den vanan genom upprepning, att godiset kommer när hästen är avslappnad, lugn och väntar, då kommer vi sedan kunna utveckla det och belöna andra saker vi gillar att hästen gör och BEHÅLLA avslappningen och lugnet.

Först och främst behöver vi titta på oss själva:
Vart är jag spänd?
Varför är jag spänd där?
Vad kan jag göra för att slappna av mer?
Hur känner vi oss om vi har massor med godis på oss, eller håller det i handen när hästen är på andra sidan staketet eller boxen?

Vi behöver lära oss att hitta mer avslappning och ro, för som ryttare vet vi att hästen känner av ALLT. Inte bara om du vrider på huvudet utan hur ditt hjärta slår eller hur du andas också, för att inte tala om vilka muskler du spänner omedvetet. De kan faktiskt känna av detta även om vi står bredvid dem! Desto mer vi kan ha tålamod, vara närvarande och nöjda oavsett vad som händer, desto större chans finns det att även din häst kan lära sig detta!

Vi vill att hästen lär sig att det inte är vi människor som står i vägen och vaktar det han allra helst vill ha, det är hans egna känslor som står i vägen för det! Självbehärskning kan vara nyttigt att träna tillsammans med vår häst. I början kan det handla om mat, men det kan senare även handla om andra händelser och känslor.

Därför kan man lära sin häst en signal som betyder NEJ/LÅT BLI. För att den ska ge oss det resultat vi vill ha – en positiv och avslappnad häst – behöver signalen upplevas positivt för hästen. Den ska inte hindra honom från att göra det han vill, den ska hjälpa honom dit!

“You are so blinded trying to get the little carrots in your life that you don’t see the infinitiv number of them that I have, that I’m waiting to share with you. But I can not. Bacause you don’t see me.”
– Anna Marciniak.

I filmen nedan ser ni ett exempel på Låt Bli signal från en vardaglig promenad med Joannas unghäst Mero. Han har verkligen varit emotionell kring godis, han har haft svårt att behärska sig och till och med nafsat, hotat och bitit. Idag har han lärt sig att godiset kommer, han måste bara slappna av!

__________________________

Horsemanship i Utveckling är ett samarbete mellan:
Anne Dirksen- Hästinstruktör www.annedirksen.se och
Joanna Nieznaj www.forstadinhast.nu