16473244_1041781949260636_1698315823592360046_n#horsemanshipiutveckling

KONTROLL
Del 2

Vi har hört det så många gånger.
”Visa hästen vem som bestämmer”.
”Sitt inte av, DÅ VINNER HÄSTEN!”
”Hästen TESTAR bara dig.”

När hästen inte gör som jag vill, kan jag, istället för att utöva mer ” dominans” och kontroll över hästen, titta och se vad detta betyder? Varför agerar hästen som den gör just nu?

Kan jag gå undan istället för att ta konflikten? Eller ”VINNER” hästen då?
Vad handlar det om – att hästen vinner? Eller att vi vinner- vad har hästen förlorat?

I tankesättet där hästen inte får VINNA. När människan TESTAS och måste visa VEM SOM BESTÄMMER så handlar det om att vi ser hästens beteende som olydnad och inget annat. Olydnad är dåligt. Har människan bestämt sig för något är det viktigt att hästen VET att den inte har en möjlighet att göra något annat, för DÅ testar den människans förmåga att bestämma över den.

Varför TESTAR din häst dig?
Först måste vi vara överens om vad testa innebär. Så som vi ofta stöter på det så handlar det om att hästen “TESTAR” – gör ett beteende för att se hur du reagerar på det. Om den kanske kan slippa att göra något – om du inte visar att du bestämmer, att hästen inte HAR ETT VAL.
Hästen TESTAR alltså om det finns ett VAL för honom, om han kan slippa göra något eller om den är TVUNGEN (kom ihåg att tvång inte alltid är fysiskt, utan kan även vara inlärt – om hästen inte går framåt kommer ryttaren att använda spöet eller sporrarna tex.)

Bör vi då kanske fråga oss, VARFÖR vill den komma undan?
Det finns två olika sätt att se på träning:
LYDNADS-baserad, där hästen bör vara lydig – ANNARS….
MOTIVATIONS- baserad, där hästen vill utföra något för att den blir motiverad till det. Där det inte finns ett hot eller obehag om hästen väljer att inte göra det vi bett om.

Många gånger kan vi också se att ryttaren säger att hästarna TESTAR dem på uteritter.
Om hästen nu stannar betyder det att av NÅGON anledning vill den inte fortsätta framåt
– den kanske är rädd för vad som är framför
– den kanske har gått längre ifrån stallet än vad den är bekväm med
– hästen kanske också är omotiverad och inte ser meningen med att fortsätta längre (detta är faktiskt mycket ovanligt på uteritter då det allt som oftast faktiskt handlar om att hästen är osäker och rädd!)

Om hästen brukar springa och vara het ute och så plötsligt stannar den. Rädsla kan visa sig på FLERA olika sätt, både genom att springa snabbt och inte kunna sakta ner, till att stå still och inte kunna gå framåt.
Att en häst TESTAR på ridbanan kan också förutom att betyda att den kan vara rädd och osäker (det är mycket vanligare än vad många tror!) så kan den faktiskt ha ont, eller inte ork till att utföra en rörelse, och ork kan snart leda till överansträngning och i slutändan smärta…

Så vad är det hästen förlorar när VI VINNER?
Genom tankesättet att hästen kan TESTA sin ryttare, att människan ska vara LEDAREN och hästen aldrig får bestämma – saknas det plats för hästens egna åsikter och vår förståelse för dem. Hästen åsikter blir inte hörda, eller förstådda. En olydig häst kan i själva verket vara en omotiverad häst. En omotiverad häst kan vara svag, rädd, osäker, uttråkad eller ha ont.

Problemet som vi vill belysa är att dagens hästträning bygger på övertygelsen om att hästen inte får ha några valmöjligheter, den ska veta att den måste (vara tvingad) – för att utföra det vi vill.

Träningen bör bygga på tillit, förståelse och motivation.
En häst kan VILJA hoppa hinder, en häst kan VILJA utföra en piaff, en häst kan VILJA rida ut i skogen. Bara vi förstår hur vi motiverar den till att lära sig och utföra det.

Skrivit i samarbete med Joanna Nieznaj- Förstådinhäst.nu